Per Bergman - Bollywood

Tekst: Simon Nielsen, GAFFA. Foto: Per Bergman

SPOT Festival ryger i luften torsdag aften 28. april, og det sker med en eksplosion af musik. Der er arrangeret et hav af events rundt omkring i Aarhus, men det mest pompøse af slagsen vil foregå i Musikhuset, når Bollywood Beats and Big Band mødes på tværs af to kulturer, og skaber smukke symfoniske toner.

Bollywood Beats and Big Band
Eftersom SPOT Festival har lidt af en historie for at skabe anderledes musikarrangementer, der fusionerer musikken på nye og spændende måder, er der i år sat særligt fokus på et spændende musikalsk samarbejde mellem Danmark og Indien. Katalysatorerne bag projektet Bollywood Beats and Big Band er Aarhus Jazz Orchestra, der sammen med vært og konferencier Master Fatman har været et smut i Kolkata i Indien, hvor de mødte to af landets absolut dygtigste musikere, Kala Ramnath og Abhijit Banerjee.

Bollywood Beats and Big Band strækker sig over flere år og er blandt andet en del af Kulturhovedstad Aarhus 2017, hvor forårsfasen 2016 går under navnet Glow of Benares – Ragas, Talas and Beyond. Dirigent og komponist bag Bollywood Beats and Big Band, Lars Møller fortæller følgende om temaet bag projektet:

– Musikken er inspireret af det fantastiske liv ved bredden af Gangesfloden i den ældgamle indiske by, Benares. I den intense røde skumringstid kan man opleve en utrolig mangfoldighed af bedende munke, badende pilgrimme, legende børn, turistguider og traditionelle religiøse ligbrændinger.

Musikken man kan opleve under forårsfasen, tager sit udgangspunkt i det, man i Indien kalder en raga, hvilket er en mellemting mellem en skala og en melodi, som indiske musikere spiller og improviserer over. Hver raga har et iboende følelsesmæssigt udtryk, hvilket betyder, at ragaen enten kan være sorgfuld eller lykkelig. Det er derfor musikerens opgave at bringe det musikalske væsen frem i musikken, hvilket er en fremgangsmåde, der adskiller sig meget fra den vestlige måde at lave musik på, hvor musikeren har fri mulighed for at gøre en melodi trist eller glad.

Koncerten finder sted i Musikhuset, Rytmisk Sal, 28. april kl. 20 og er sponsoreret af Fonden Aarhus 2017, Aarhus kommune, Statens kunstfond, DR musikariet og FO Aarhus.