Steffen Brandt og Mette Dahl Kristensen har udtænkt interessante planer her i vinteren.

På SPOT Festivalen fordyber Mette Dahl Kristensen sig i en enkelt kunstner og sætter strygere til en række Steffen Brandt-sange set fra forskellige faser i livet

Først var der et par år med projektet Nordlyd, hvor komponisten og arrangøren Mette Dahl Kristensen fortolkede forskellige nordiske kunstneres sange på SPOT Festival i stryger-arrangementer – med hovedpersonerne selv bag mikrofonen.

Sidste år kaldte hun projektet WHO KILLED BAMBI+ med danske sangere, der tog afsæt i hendes albumudspil med strygegruppen og forskellige solister.

Men i år er hun og SPOT Festivals leder Gunnar Madsen blevet enige om at gå i en anden retning og mod en helt anden slags udfordring, hvor Mette Dahl Kristensen udelukkende fordyber sig i én kunstners store sangskat: Steffen Brandts.

– Det her giver mig mulighed for at dykke ned i et katalog med en anden tyngde end jeg er vant til, siger Mette Dahl Kristensen, som spillede ud med 20 titel-forslag til Steffen Brandt, som de to så justerede lidt sammen og koncentrerede ned til det program koncerten kommer til at byde på.

– Jeg har lyttet til de her sange intensivt gennem en måned, for at lære dem at kende til bunds. Dér, hvor jeg tit synes, det går galt ved stryger-arrangementer af sange er, at det tit bliver fór klassisk. De skal arrangeres ud fra de premisser, der er skrevet for – ikke klassisk-klassisk. Men på den anden side heller ikke ud over instrumenternes grænser, forklarer Mette Dahl Kristensen om hendes tilgang til musikken og erkender at ”Steffen skal virkelig vise mig noget tillid”

”….og jeg må ikke en gang have en guitar med”
Om det foreløbige resultat og samarbejde siger Steffen Brandt:

– Det er en blind date!

Når smilet så har fortaget sig, uddyber han:

– Mette er en ny generation og et nyt udtryk. Hun har en anden måde at se sangene på.
Jeg har på fornemmelsen, at det bliver grænsesøgende. Og jeg må ikke en gang have en guitar med! Jeg får ikke den der tryghed i, at have en akkord at støtte mig til. Så jeg har fantasi til at forestille mig, at det går galt…

– Jeg kender altså mine styrker og begrænsninger. Og nogle gange er det svært, hvis man har en bestemt opfattelse af sig selv. Men jeg har ikke haft iscenesættelses-krav. For en gang imellem er det nødvendigt at investere udbyttet i risikovillighed. Mine ting gennem karrieren har jo kunnet lade sig gøre – det er mit held. Men jeg kan godt lide ideen omkring SPOT med også at gøre ting, der ligger uden for det ideologiske udgangspunkt, siger Steffen Brandt og nævner bl.a. åbningskoncerten i Domkirken i Aarhus (i 2011, red.), Naked-koncerterne osv. som også hører til SPOTs identitet:

– Det her bliver også en anderledes oplevelse. Som kun kan opleves denne ene gang.

Udsyn over livet
Sammen har Mette Dahl Kristensen og Steffen Brandt truffet en sangvalg, som også bliver til en fortælling. Bl.a. med et nummer som ”Stjernen over Bjerringbro” – med Steffen Brandts ord ligger der ”livserfaring gemt i det nummer”. Samlet er det meningen at koncerten skal være et udsyn over forskellige faser i livet. Med ældre som nye numre – bl.a. taler de to også om at inkludere ”Hospitalet for ødelagte ting” fra det seneste TV-2 album.

For Mette Dahl Kristensen har arbejdet ind i mellem nærmest været angstprovokerende: – For en tekst som ”Stjernen over Bjerringbro” skal altså præsenteres på den h-e-l-t rigtige måde. Ellers vælter nummeret, siger Mette Dahl Kristensen, der ellers komponerer for sig selv eller (for det meste) arrangerer for andre. Når hun altså ikke arbejder i forbindelse med SPOT Festival…

– Det er da fedt, at SPOT Festival vil tage en som mig og give mulighed for at udvikle et nyt strygerudtryk – og i forskellige sammenhæng gennem flere festivaler, siger hun og tænker på SPOT-opgaverne gennem årene som et laboratorium/eksperimentarium.

Hvor koncerten ender, ved de to stadig ikke helt i skrivende stund. Der planlægges fortsat inden de få øve-sessions, det kan blive til op til koncerten på SPOT. Eneste helt sikre elementer er Steffen Brandt, den musikalske leder Mette Dahl Kristensen og de fem medstrygere, der kommer til at udgøre WHO KILLED BAMBI i denne forbindelse.

WHO KILLED BAMBI + Steffen Brandt.
Fredag 29. april, Musikhuset Aarhus, Symfonisk Sal

Link: Mette Dahl Kristensen

FOTO: Steffen Brandt og Mette Dahl Kristensen har udtænkt interessante planer her i vintermånederne.